Ayahuasca, energie bestaat waar de aandacht gaat

En daar stond ik, het was enkele jaren geleden dat ik op een evenement bij een lezing aanwezig was over Ayahuasca. De presentator schetste hoe zijn trip verliep en hoe hij later een kennis die een flinke rugzak had, een nacht begeleidde tijdens het gebruik van Ayahuasca. Een bevriende psycholoog die het hele proces had gevolgd kwam tot de conclusie dat een keer Ayahuasca drinken met de juiste begeleiding goed was voor 10 jaar psychotherapie. Je kunt zeggen dat bij mij, altijd met persoonlijke ontwikkeling bezig, de nieuwsgierigheid was gewekt.Ik wilde het ook proberen. 

Gedurende de jaren erna kwam ik diverse mensen tegen die Ayahuasca hadden gedronken. De meeste waren bij Santo Daime geweest. De ervaringen waren goed en ik heb een paar keer op het punt gestaan te gaan maar steeds kwam er iets tussen. Na mijn NLP opleiding begin van dit jaar kwam er wederom iemand op mijn pad die een ceremonie had meegemaakt en het was voor mij nu de druppel. Ik spitte de website van Santo Daime uit en meldde mij aan. In het verplichte telefoongesprek werd gevraagd naar medische achtergrond, medicijn gebruik en ervaring met drugs . Nou dat was makkelijk, roken had ik al jaren geleden achter mij gelaten en drankgebruik was minimaal. Op een paar trekjes van een joint op mijn 30e na nooit drugs gebruikt.Afgeraden was om geen sex te hebben enkele dagen ervoor om de lichaamsenergie op peil te houden, geen alcohol te gebruiken en weinig vet te eten. Ik hield mij daar keurig aan en met mijn relatie status was sex eigenlijk het makkelijkste om te laten. Ik gaf mij op om de Cura bij te wonen en nu was het aftellen.

Santo Daime is een religie die binnen de context van de christelijke cultuur en symbolisme, gebruik makend van Indiaanse, Braziliaanse, Afrikaanse en Oosterse transcendentale wijsheid een rituele setting aanbied waarin men binnen een beschermde omgeving een spirituele reis kunt maken naar diepere lagen van zichzelf. Centraal staat het drinken van Ayahuasca een entheogene thee samengesteld uit verschillende planten uit het Amazone regenwoud.

Ayahuasca bestaat uit DMT maar DMT (lichaamseigen stof) word direct afgebroken door het maag-darm stelsel en komt niet aan in de hersenen. Daarom word er een MAO remmer toegevoegd waardoor de DMT wel in de hersenen aankomt. Ayahuasca zorgt voor een vermeerdering van de hersenactiviteit op een 3-tal gebieden.Een ervaring/ herinnering word opgeslagen in jouw hersenen als een neuraal pad. Een neuraal pad is een verbinding tussen een aantal neuronen (zenuwcellen). Met het gebruik van Ayahuasca word er een groot deel van jouw hersenen geactiveerd, treed er neuroplasticiteit op en kunnen er nieuwe verbindingen gemaakt worden(neurale paden). Het perspectief op een negatieve ervaring/ herinnering kan dus wijzigen waardoor het een positieve lading krijgt. We zoomen uit op ons leven en bekijken het grote geheel.

Het gebruik van Ayahuasca is op een aantal kleine groepen getest (Radboud Reflects) en er waren positieve uitkomsten betreffende mensen die lijden aan depressies of PTSS. Echter Ayahuasca is niet voor iedereen. De ervaring kan ook angstig zijn of zelfs ook niks teweeg brengen. Doe van te voren zelf onderzoek en gebruik het alleen met goede begeleiding waar je een klik mee hebt. Ayahuasca in combinatie met medicijn gebruik of psychische instabiliteit is uit den boze.

De kracht van Ayahuasca ligt niet in alleen het drankje, maar in de gehele set (mindset) en setting (begeleiding).

En daar stond ik voor de deur van de kerk in Oegstgeest, ik had mij toen nog niet zo erg verdiept in Ayahuasca maar was op mijn gevoel afgegaan. Ik was veel te vroeg, was de eerste.Als je het pad van persoonlijke ontwikkeling opgaat wees dan hongerig, wees op tijd, zit vooraan, vraag alles wat je weten wil. Ik vertrok naar de kleedruimte waar ik mij omkleedde in onberispelijk witte kleding wat eigenlijk al een apart gevoel gaf, een aangename spanning kwam over mij. Ik nam plaats op een lekkere bank in de wachtruimte en anderen druppelden binnen.Nieuwe dingen doe ik meestal zonder bekenden erbij , er gebeuren dan de raarste dingen, als je alleen ergens naar toe gaat sta je open voor anderen, met zijn tweeën ben je toch meer op elkaar gericht. 

Er kwam iemand naast mij zitten die gelijk heel vertrouwd voelde, het was een type mens dat ik vaak in mijn omgeving heb gehad en we stelden ons voor aan elkaar, hij begon te vertellen hoe de hele ceremonie in zijn werk ging. Ik had twee flesjes water meegenomen en gaf er een aan hem waarna we na het praatje voor de newbe’s naar de ruimte vertrokken waar de ceremonie plaats zou vinden.Er werd gezegd dat er voor je gezorgd werd, dat de verantwoording over jou nu bij de kerk lag en dat het belangrijk was om de gehele ceremonie af te maken. Ik kreeg er een warm gevoel van en het leek me logisch wat hij vertelde.

 In het midden van de ruimte stond een tafel met een apart spoor kruis erop en om de tafel heen stonden stoelen in steeds grotere cirkels. In de eerste ring zaten muzikanten, gitaar, viool , dwarsfluit en een dame die zong. Daarbuiten de leden van de Santo Daime. en in de buitenste ring de mensen die deze dag aanschoven. De leden van de Santo Daime droegen een blauwe broek. De heft van de cirkels waren mannen en de andere heft bestond uit vrouwen. We stonden dus apart van elkaar. Aan de buitenkant lagen slaapmatten, banken met emmertjes ernaast en dekentjes.

Onze plek werd aangewezen, daar werd de tijd voor genomen. Tot nu toe vond ik het allemaal heel prettig gaan en de spanning steeg een beetje. Er zijn verschillende ceremonies bij te wonen  en ik koos voor deze omdat dit de eerste was nadat ik mij aangemeld had. Dit was de Cura welke in het teken stond van heling maar ook de Concentration werkt helend, daarbij zijn er nog vele andere, ook met dans.

 Ik nam plaats en de muziek begon. Na enige tijd stopte de muziek en mochten we ons, op aanwijzing, in de rij begeven om eindelijk de Ayahuasca te drinken. Als je nou denkt dat dat een lekker drankje is, vergeet het, ik heb nog noot zoiets goors gedronken in mijn leven en sloeg het in een keer achterover. Ik nam weer plaats, de muziek begon en ik merkte niks. Ik zag anderen me hun ogen dicht zitten en ik sloot ze ook. Wauw ! het was begonnen.

Ik zweefde door een ruimte met  de mooiste kleuren, ik voelde me vrij, lekker en begeleid door de mooiste muziek.

Heaven on earth. Er begon een gevoel van angst omhoog te komen, wat als ik hier niet meer weg wil? (controle?) Ik merkte dat er een beweging kwam en dat mijn aandacht naar de angst toe trok en uit de mooie kleurige omgeving. Ik dacht ; als ik dan niet meer weg kom dan blijf ik hier toch lekker. Ik gaf mezelf over aan de beleving, ik had controle door niet te willen controleren de aandacht trok weer weg van de angst naar de kleurige omgeving toe. De muziek was schitterend en ik voelde de trilling in mijn buik. In mijn hoofd was het een constante focus houden op dankbaarheid, nederigheid, vertrouwen en overgave wat maakte dat ik een haarscherpe, heldere kijk op mijn leven en iedereen die erin meespeelde kreeg.

Het bestond uit honderden inzichten en ik heb de hele avond met een lach op mijn gezicht en tranen van ontroering daar gezeten.

Enige tijd later dronk iedereen nog een keer, ik ben tijdens de ceremonie enkele malen uit de cirkel gegaan, puur omdat ik de intensiteit van de energie niet aankon. Sommigen gingen slapen, anderen gingen helemaal in de trip op. Ik kon schakelen tussen in de trip opgaan of even weer op aarde komen. De leden van de kerk zorgden enorm goed voor je, soms even een hand op je schouder, even de vraag of alles goed gaat, het legen van het emmertje waarin je hebt overgegeven of het neerleggen van een servet voor je mond. Het voelde enorm vertrouwd en warm aan en ik zal hun gezichten niet snel meer vergeten. Na 5 uur was de ceremonie afgelopen, er werd nog wat nagepraat en thee en fruit lag klaar. Ik had iemand gevraagd om mij op te halen en gelukkig ook want ik voelde het een dag later nog.

Ik heb uiteindelijk nog geruime tijd op een wolk geleefd en genoten van dat heerlijke gevoel.

Mijn conclusie is dat Ayahuasca een mooi middel is om dingen uit jouw leven uit te zoeken, het geeft jouw inzichten en laat zien wat er op dit moment speelt in jouw leven. Ik heb uiteindelijk 3 ceremonies bijgewoond (zon, maan en de sterren), het is voor mij levens veranderend geweest en is een van de mooiste ervaringen in mijn leven. Echter ik heb van een aantal mensen gehoord dat ze de 2e keer een “ bad trip “ hebben gehad en daarom dat nooit meer doen. De 2e keer is inderdaad compleet anders als de eerste keer. Er was bij mij ook een minder euforisch gevoel maar het was wel weer heel mooi op een eigen manier.

Ga jij echter vasthouden aan controle of angstgevoelens en schakel je niet naar vertrouwen of overgave dan kan dat dus resulteren in een “ bad trip”  Maar ook dan heeft Ayahuasca jou laten zien wat er speelt in jouw leven en waar verandering aan te brengen.

Ik wilde mijn ervaring delen omdat ik merk dat er nog veel onbekend is hierover en het mijns inziens helpend kan zijn voor een aantal mensen. Ik wil hierbij wel nog een keer opmerken, doe zelf onderzoek, ga op jouw buikgevoel af betreffende begeleiding en vraag, vraag en vraag. Houd er rekening mee dat bovenstaande mijn ervaring is en dat het totaal anders voor jou kan zijn.

Ik heb niet alles verteld omdat dat sommige gebeurtenissen heel persoonlijk waren.Mocht je toch nog vragen hebben, twijfels, of wil je hier eens over praten schroom dan niet om eens contact met mij op te nemen.

Fred Bosman 06-50656262

Bron ; Radboud Reflects, www.santodaime.nl,

Info ; Jellinek https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-ayahuasca/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *