Keuzes, keuzes, keuzes…….

Keuzes keuzes keuzes, dagelijks staan we op veel momenten voor keuzes. Op een keuze die je maakt zijn veel factoren van invloed, keuzes kunnen worden gemaakt vanuit een rationeel (ons gezonde verstand) oogpunt, wat wil zeggen dat we erover nadenken en alle voors en tegens afwegen. Ook speelt bij sommigen een rol of de keuze sociaal gewenst is en of de keuze die je maakt wel bij het plaatje dat je van jezelf hebt opgebouwd past.

 

Wat enorm helpt bij het maken van keuzes is een doel wat je voor ogen hebt. Een doel is eigenlijk een uitkomst van alle keuzes die je maak in het leven. Echter soms verliezen we ons doel uit het oog of hebben we helemaal geen doel voor ogen. Focus helpt ons om op ons doel gericht te blijven en overeenkomstige keuzes te maken

Tevens is de neocortex ons jongste brein

Ons brein bestaat uit verschillende gedeeltes. Een van die gedeeltes waarmee we keuzes maken is de neocortex wat verantwoordelijk is voor rationele keuzes op basis van jouw ervaringen, opgedane kennis enzovoort, de basis van rationele keuzes ligt dus in het verleden. Tevens is de neocortex ons jongste brein. Er is echter een manier om betere keuzes te maken, jouw veel oudere intuïtieve gevoel is een goede leidraad om mee te nemen in jouw beslissingen.

Natuurlijk gebruik je je intuïtie niet als je een nieuwe broek gaat kopen of als jouw auto aan een servicebeurt toe is, dat zijn rationele beslissingen.

Intuïtie is afgeleid van het Latijnse ‘intueri’ dat ‘naar binnen kijken’ betekent

Echter bij het ontmoeten van mensen of het nemen van belangrijke complexe beslissingen is het wijs om je intuïtie mee te nemen in je beslissing. Jouw intuïtie is het eerst opkomende goede of het slechte onderbuik gevoel wat je hebt bij het maken van een keuze of bijvoorbeeld bij het beoordelen van iemand die je nog niet eerder hebt ontmoet. In deze tijd waarin we op diverse sociale media, profielen aanmaken en lijstjes hebben van wat we wel en wat we niet zijn, is het belangrijk hier niet alleen op af te gaan bij een ontmoeting met iemand. Belangrijk is dat je afgaat op je eerste gevoel. Dit kun je oefenen door af en toe even stil te staan en even “naar binnen te kijken”.
(intuïtie is afgeleid van het Latijnse ‘intueri’ dat ‘naar binnen kijken’ betekent en is dus het tegenovergestelde van logisch, analytisch nadenken)

Noot hierbij is om te beseffen dat hoe langer je wacht met het maken van jouw keuze, jouw ratio ingrijpt en je weer de lijstjes, die je hebt opgebouwd vanuit jouw ervaringen, afwerkt.

“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift”

Albert Einstein.

Ik wil mijn doelen helder krijgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *