Vier je onzekerheid !

Heb jij wel eens een onzeker gevoel ?

Ik heb net via Google naar “onzekerheid” gezocht. De resultaten waren schrikbarend, volgens vele sites is het nog net geen levensbedreigende situatie. Het resulteert  in vele onwenselijke uitingsvormen. Ik kreeg er gelijk een onzeker gevoel van…….

Waar ik mij ook over verwonderde is dat onzekerheid op diverse sites omschreven werd als aangeleerd gedrag, wat mij gelijk deed afvragen of zelfvertrouwen dan ook aangeleerd gedrag is. Word zelfvertrouwen dan eerst afgeleerd voorafgaande aan het onzekere gedrag?

Onzekerheid is een gevoel geboren uit een situatie uit het verleden waar in het heden gedrag uit voortvloeit.

Het gedrag wat uit een onzeker gevoel voortvloeit is dan ook alleen onwenselijk wanneer het jouw functioneren in de samenleving dusdanig in de weg staat zodat jouw functioneren bijna onmogelijk is. Gelukkig zijn dat excessen en voor de meeste onder ons geen realiteit.

Wat als we nu eens anders naar een onzeker gevoel gaan kijken, bijvoorbeeld als een seintje wat we krijgen als we ergens extra op moeten letten?

Of als seintje dat we iets beter anders kunnen doen? Zie jouw onzekere gevoel als een stuk gereedschap wat ervoor zorgt dat we ons werk nog een keer nakijken en een keer extra voor de spiegel gaan staan of we er leuk uitzien. Dat ervoor zorgt dat we nog een keer omkijken of er geen verkeer aankomt. Talloze voorbeelden op te noemen waarbij onzekerheid een goede eigenschap is die je ook behoedt voor vele onwenselijke situaties.

Vaak hoor ik dat onzekerheid niet welkom is en dat het gevoel weggeduwd wordt, genegeerd, en als onprettig ervaren.


Een andere benadering is om bewust van dit gevoel te zijn, dit gevoel te omarmen,te verwelkomen. Probeer eens even stil te staan als je dit gevoel hebt, hoe voelt het? Waar komt het vandaan? Mensen zijn prachtige wezens en alles wat je voelt mag er zijn en zeker een onzeker gevoel wat maakt dat je bijvoorbeeld net even beter je werk doet of er beter uitziet. Natuurlijk zullen er ook situaties zijn dat we niks hebben aan een onzekere houding, dan genieten we even van het onzekere gevoel en doen we er niks mee. Ik heb mijn tekst vanwege mijn onzekere gevoel al enkele malen nagekeken, en op inhoud gecheckt. Ik ben blij met mijn onzekerheid,  jij toch ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *