Wat zijn familieopstellingen?

Familieopstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger en worden door heel Nederland ingezet om een antwoord te krijgen op diverse levensvragen.

Heb jij een valkuil die als rode draad door je leven loopt en waar je maar niet van af komt? Dan kan een familieopstelling het begin van de oplossing zijn. Bij familieopstellingen ga je direct naar de oorzaak van een probleem. Het probleem of de valkuil is eigenlijk alleen maar een symptoom, het is het gevolg van iets anders. Vaak ligt die oorzaak in je onbewuste. Daarom helpt gedragsverandering vaak niet, omdat je dan het symptoom (tijdelijk) hebt bestreden maar niet de oorzaak. Als je onder druk komt te staan, komt het probleem gewoon weer terug.
Soms kun je bepaald gedrag van jezelf ook helemaal niet begrijpen of verklaren. Je snapt eigenlijk niet waarom dingen steeds niet lukken. Je wilt iets, maar je doet het niet. Of je wilt iets niet en je doet het toch. Of je wilt het graag anders, maar het lukt steeds niet. Het kan heel goed zijn dat de oorzaak van dit probleem diep in je onbewuste opgeslagen ligt. Met coaching kun je veel van deze patronen oplossen. Maar zelfs dan kunnen er patronen zijn die blijven bestaan. Alleen kunnen belemmeringen en beperkende overtuigingen een nog diepere oorsprong hebben. Ze kunnen ook komen uit je familiesysteem. Wij erven niet alleen uiterlijke kenmerken van onze voorouders maar ook overtuigingen en denkpatronen. Dit kan tot zeker 7 generaties teruggaan. En zolang je niet op dit niveau je probleem oplost blijft het bestaan. Opstellingen zijn een prachtig middel om op deze laag je problemen en valkuilen op te lossen. Met een opstelling komt de oorzaak aan het licht of word er een innerlijk proces in gang gezet waarbij later duidelijk word hoe jouw familiesysteem gewerkt heeft.

Een familieopstelling doe je zonder jouw familie. Na het uitdiepen van jouw vraag of jouw probleem stel je in overleg met de begeleider intuïtief de representanten van jezelf en familieleden op. Na dit gedaan te hebben is er al een boel informatie in het veld zichtbaar aan de hand van de posities van de representanten. Een familieopstelling is een “wonderlijk” ding waarbij de representanten zich als de werkelijke familieleden ten opzichte van elkaar voelen. Aan de hand van informatie, bewegingen of posities van de representanten kunnen patronen of oorzaken van problemen zichtbaar worden.

Het is ook mogelijk jou, in een, een op een, sessie met mij, op een andere manier een familie opstelling te laten beleven waarbij representanten niet nodig zijn. Deze manier kan net zo krachtig werken als een opstelling met representanten. Neem voor meer informatie hierover contact met mij op via het contactformulier of telefonisch / WhatsApp.

Bert Hellinger ontwikkelde het werken met familieopstellingen vanuit een diepe interesse in het (geestelijk) welzijn van mensen. Als ex-priester en missionaris bestudeerde hij o.a. de psychoanalyse, primaltherapie en gestalttherapie. Vervolgens kwam hij in aanraking met transactionele analyse, hypnose en NLP. Zijn ervaringen als therapeut combineerde hij met een rijkdom aan ervaringen met mensen en systemen in andere culturen, waaruit zijn fenomenologische werkwijze met familieopstellingen ontstond. Ook in Nederland is het werken met opstellingen inmiddels een begrip in coaching en begeleiding, training, en opleiding. De eenvoud, de directheid en de diepe impact die opstellingen kunnen hebben, maken dat het een prachtig hulpmiddel is voor heel veel mensen, waar je problemen op een diepere laag mee kunt oplossen.

When I lived in South Africa, someone told me what the longest road in Africa is. It is not the road from Caïro to Cape Town. It’s the way from your head to your heart. And from there to the here and now.
-Bert Hellinger-

Eén antwoord op “Wat zijn familieopstellingen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *